Gasten in Gaasterland

Geïnterneerde Belgische militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog

Kees Bangma

VOORINTEKENING 10 EURO KORTING!

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn enkele duizenden Belgische militairen in Gaasteland geïnterneerd en over hen zijn er nog steeds nieuwe verhalen, foto’s, voorwerpen, zelfs een monument. Maar hoe raken ze verzeild in Friesland, ver van huis en haard? Wie zijn ze? Waarom komen ze hier? Hoe en waar worden ze ondergebracht? Hoe zijn de verhoudingen tussen de zesduizend inwoners van Gaasterland en de maar liefst drieduizend Belgen?

Dit boek geeft antwoord op die vragen. Met veel nieuwe informatie uit kranten, archieven en gesprekken met nabestaanden wordt de geschiedenis van het interneringskamp op heldere wijze beschreven. Ruim 250 illustraties verlevendigen de tekst. Veel uniek en nooit eerder gepubliceerd beeldmateriaal is afkomstig uit privé-archieven en de Collectie Botman (Belgisch archief) en Collectie Oosterman (Nationaal Militair museum). De foto’s uit deze collecties geven een ontwapenend beeld van het dagelijkse leven in het kamp.

Gasten in Gaasterland geeft een even unieke en indringende als informatieve beschrijving van een bijzondere periode uit de Gaasterlandse en Friese geschiedenis en van het leven van de Belgen die noodgedwongen de periode 1914-1918 in het verre, vreemde Friesland moeten doorbrengen.

Vanaf de presentatie op 10 oktober is de winkelprijs 35 euro.

  1. uitgeverij Louise
  2. gebonden
  3. harde kaft, groot formaat
  4. 320 pagina's
€ 25,00
+ € 5,00 verzendkosten
In winkelwagen
per 10 oktober leverbaar